Thursday, September 25, 2008

ျမန္မာ့စီးပြားကမာၻကိုလြမ္းေစရမည္

အရက္ခ်က္လုပ္ငန္းလုပ္မည္ဆိုလွ်င္

အရက္ခ်က္လုပ္ရာတြင္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ပါ၀င္မႈျမင့္ေသာ သီးႏွံမ်ားျဖစ္သည့္ ဂ်ဳံ၊ ဘာလီ၊ စပါး၊ မုေယာ စသည့္ ကုန္ၾကမ္းမ်ားကို အသံုးျပဳရသည္။ ေက်းလက္ေဒသမ်ားတြင္ ဆန္၊ ေကာက္ညွင္း၊ ထန္းညက္၊ ႀကံသကာ၊ ေျပာင္း၊ ႏွံစားေျပာင္း မ်ားကို အသံုးျပဳရေႀကာင္း၊ ယခုေနာက္ပိုင္း ေစ်းႏႈန္းႀကီးျမင့္သည့္ ေကာက္ညွင္း၊ ထန္းညက္၊ ႀကံသကာတို႕ျဖင့္ အရက္ခ်က္လွ်င္ စီးပြားေရးအရ တြက္ေခ်မကိုက္ေပ။ ေက်းလက္ေဒသမ်ား၊ ေတာင္တန္းေဒသမ်ားမွ တပိုင္တႏိုင္ အရက္ခ်က္သူမ်ားမွာ ဆန္ေစ်းႏႈန္း၊ ထင္းေစ်းႏႈန္း၊ အခြန္အခ(ယစ္မ်ဳိးခြန္)မ်ားေၾကာင္း၊ စီးပြားေရးအရ တြက္ေခ်ကိုက္ေစရန္ တဖက္တလမ္းမွ ၀က္ေမြးၾကသည္ဟု ကယားျပည္နယ္၊ လြဳိင္ေကာ္ၿမိဳ႕မွ လိုင္စင္ရ အရက္ခ်က္သူတဦးက ေျပာၾကားပါသည္။

ဆန္တစ္ပံုးကို အရက္ခ်က္လုပ္မည္ဆိုပါက အရက္ငွက္ေပ်ာဖူးပုလင္း (၁၈) ပုလင္းမွ (၂၀) ပုလင္းအထိရေၾကာင္း၊ တစ္ပုလင္းကို (၆၀၀)က်ပ္ႏွင့္တြက္လွ်င္ (၁၂၀၀၀)က်ပ္ခန္႕ ရေၾကာင္း၊ ဆန္တစ္ပံုးလွ်င္ (၇၀၀၀)က်ပ္ခန္႕ရွိ၍ ထင္းဖိုး၊ လုပ္အားခႏွင့္ တြက္လွ်င္ တြက္ေျခမကိုက္ေၾကာင္း၊ အရက္ခ်က္လိုင္စင္သည္ တႏွစ္စာအတြက္ သိန္းဂဏန္းခန္႕ရွိေၾကာင္း၊ ထို႕ေၾကာင့္ ေခါင္ဖတ္မ်ားကို ၀က္စာလုပ္၍ ၀က္ကိုေကၽြးရာ ၀က္ေမြးျမဴမႈ တြက္ေခ်ကိုက္ေၾကာင္း ကယားတိုင္းရင္းသူ တစ္ဦးမွ ရွင္းျပပါသည္။

ေၾသာ္......ကမာၻက လြမ္းသြားရမယ့္ ခုတ္ရာတျခား၊ ရွရာတျခား ျမန္မာ့စီးပြားေရးပါလား။

No comments: